colombia, cartagena, duurzame koffie

Duurzame koffie - de waarheid achter je kopje koffie!

Na olie is koffie het belangrijkste handelsproduct ter wereld. Net als over olie zul je misschien wel hebben horen vallen dat er binnenkort een zwaar tekort zal zijn aan koffie, en dat de prijzen enorm zullen gaan stijgen. Of dat ook echt gaat gebeuren weet natuurlijk niemand, maar graag leggen wij wel een stukje meer bloot over het verhaal achter jouw kopje zwarte goud, en duurzame koffie in het algemeen.

De prijs van koffie

Wij betalen met z’n allen echt een hele lage prijs voor koffie. Uiteraard kan je al een kilo koffiebonen kopen bij de HEMA of de Lidl voor zo’n €7/kg. Maar zelfs met onze koffies betaal je omgerekend maar zo’n €0,10-0,20 per kopje koffie - afhankelijk van de sterkte van de koffie en de koffiesoort. Als je er bij stil staat hoeveel arbeid er nodig is voor dat kopje koffie is dat bijna onvoorstelbaar. Alleen al als je je inbeeldt dat ALLE koffiebessen stuk voor handmatig geselecteerd worden en handmatig geplukt worden… En dan nog alle stappen daarvoor en erna.

Koffieboeren

Er zijn relatief heel veel kleine koffieboeren actief. Er wordt aangenomen dat 20 tot 25 miljoen koffieboeren ongeveer 70 procent van de koffiebonen produceren. Zij hebben in de afgelopen jaren de kosten sterk zien stijgen, en de inkomsten sterk zien dalen. Koffie is daarmee voor vele boeren een armoede-product geworden. De boeren kunnen veel te weinig investeren in hun plantage, en dit komt de kwaliteit van koffie niet ten goede. Veel boeren zijn al een ander product aan het verbouwen of trekken naar de grote steden voor betere banen. Veel van hun kinderen zien het überhaupt niet zitten om de koffieplantage voort te zetten. Ze zijn toch ook niet gek?!

Hoe dit komt is doordat koffie vaak een beursproduct is. Koffieboeren hebben de prijzen maar te accepteren die de markt bepaalt. En geloof mij, dat is niet veel. Zelfs met mooie bekende certificaten die betrekking hebben op ‘eerlijkheid voor de boer’ wordt veel gesjoemeld, en is dit vaak niet heel veel beter.

Nieuwe initiatieven

Toch komen er, naar mijn weten vooral vanuit ‘liefde voor koffie’ van echt gepassioneerde ondernemers, steeds meer vernieuwende initiatieven om hier verandering in te brengen. Koffiebranders die bijv. rechtstreeks hun koffie inkopen bij de boeren of via een coöperatie, daarmee strengere eisen stellen aan de kwaliteit van hun koffie maar de boeren hier ook voor belonen met onderling overeengekomen prijzen. Maar ook andere certificeringssystemen rechtstreeks tussen boeren uit een bepaald gebied en coöperaties, die enerzijds super strenge eisen stellen aan de teelt maar daardoor koffieboeren wel een veel betere prijs geven.

Zeker geen liefdadigheid dus, maar lekkere en duurzame koffie die met zorg wordt geteeld en waar de boer in ieder geval een betere prijs voor vangt! Win-win!

Zwarte Roes en duurzame koffie

Ook wij dromen ervan om zelf rechtstreeks bij de boer onze koffies in te kunnen kopen en zo bij te dragen aan de duurzame koffie ontwikkeling. Dit is dan ook zeker ons doel, maar wij zijn hier nu nog te klein voor om dat ook weer in een realistische verkoopprijs te vertalen. Daarom doen wij graag zaken met speciale importeurs die dit voor ons doen en ons gedachtegoed hierin delen. Wij kopen graag koffie’s in met vernieuwende (vaak lokale en kleine) certificeringssystemen. 

Hier. Dit is de waarheid achter jouw kopje koffie.

For the love of coffee - laten we alsjeblieft allemaal ons best doen om goede koffie naar waarde in te schatten, en laten we alsjeblieft het steeds een stukje normaler vinden dat een lekker bakkie iets mag kosten. Dan liever 2 hele goede bakkies, dan 10 met een smerig verhaal…

Gerelateerd: Direct Trade vs. Fairtrade koffie