Opschenken met de Hario V60!

hario v60

Nieuwsgierig naar de hippe manier van koffie zetten als 'slow coffee' of 'pour over coffee'? Probeer dan de Hario V60 methode. De Hario V60 dripper is een betaalbaar ontwerp en makkelijk in gebruik. Ondanks dat wij als professionele koffie experts redelijk prijzige apparatuur thuis hebben staan, kiezen wij toch elke ochtend opnieuw voor een bakkie V60 :-)

In deze blog delen wij een simpele handleiding voor hoe je de lekkerste V60 filterkoffie maakt.

Hario is een Japans merk, maar wereldwijd enorm populair! Ik kan wel zeggen dat het in de koffiewereld echt één van de grootste namen is… De Hario V60 heeft het stukje 60 uit z’n naam te danken aan de hoek van 60 graden in de kegelvormige dripper. De geribbelde randjes aan de binnenkant dragen bij aan optimale extractie, doordat het een kleine draaiende beweging veroorzaakt als het water door het V60 filter naar beneden zakt. Kortom, een simpel apparaat om heerlijke filterkoffie mee te zetten. 

De Hario V60 Dripper bestaat in verschillende varianten. De meest gebruikte is van kunststof en is gemaakt van voedselveilig poli-carbonaat en BPA-vrij. Ook niet geheel onbelangrijk uiteraard... Met de 02 versie zet je 1 tot 4 kopjes koffie. De dripper is robuust, duurzaam en vaatwasserbestendig! In onze webshop vind je een kunststof versie, een glazen versie en een verse in keramiek


Hario V60 recept

Benodigdheden

  • Een Hario V60 dripper + Hario V60 filters 
  • Gekookt water op ongeveer 94 graden. Het liefst uit waterkoker met instelbare watertemperatuur en uit een opschenkkan met zwanenhals schenktuit
  • Vers gebrande koffiebonen, niet ouder dan 6 weken
  • Een koffiemolen 
  • Een kannetje of kopje om de koffie in op te vangen
  • Een weegschaal
  • Een timer (bij de meeste barista weegschalen zit er een timer op de weegschaal!)
  • Een thermometer (als je geen instelbare waterkoker hebt)

Stappen

1. Kook een ruime hoeveelheid water op ongeveer 94 graden. Het kan zijn dat verschillende koffie's met een verschillende watertemperatuur het beste tot hun recht komen. In ieder geval: GEEN kokend heet water van 100 graden! 

2. Maal de koffie vers voor het zetten. Als je nog op zoek bent naar een geschikte handmolen is de Hario Skerton een fijne optie omdat je er zelf gemakkelijk de maalgraad mee kan instellen.

      • Gebruik een maalgraad die ergens tussen de snelfilter en French Press maling ligt. Het wordt ook wel vergeleken met de fijnheid van zand. Zegt dat je wat? Anders is het enige wat ik je kan adviseren: experimenteer en proef! 
        - Als de koffie te snel doorloopt, maal het dan iets fijner. 
        - Als de koffie te langzaam doorloopt, maal het dan wat grover.
      • Ook de hoeveelheid koffie hangt echt af van je eigen voorkeur. Wij gebruiken zelf vaak 19 gram koffie op 250 gram water of 24 gram koffie op 330 gram water. 

3. Zet de Hario V60 dripper op je kopje of koffiekannetje, en zet het speciale papieren V60 filter in de Hario V60 dripper. Spoel deze door met het gekookte water. Schud dit een beetje rond zodat je kopje of koffiekannetje wat warmer wordt. Giet dit water er weer uit.

4. Als je een weegschaal gebruikt: zet alles op de weegschaal en ‘tarreer’ de weegschaal op 0. Doe de gemalen koffie in het filter en schenkt eerst een klein beetje water op in cirkeltjes van binnen naar buiten (ongeveer 50 gram) en laat het ‘bloomen’. Na ongeveer 30 seconden schenk je de rest van het water rustig op. Voor een perfecte extractie zou dit ongeveer 2-3 minuten mogen duren, dus pas hier je maalgraad op aan. 

Drink-smakelijk!

En zoals altijd in onze koffie instructies, als je liever een filmpje bekijkt check dan even onderstaand filmpje (verhoudingen kunnen afwijken):

Zelf de Hario V60 kopen voor thuis? Wij adviseren je graag!


Geef een reactie