Vanaf 2 kg gratis bezorgd

Slow coffee met de Hario V60 methode!

hario v60, v60, hario, slow coffee, pour over coffee, filterkoffie

Nieuwsgierig naar DE koffie-trend van 'slow coffee' of 'pour over coffee', maar geen zin om hier bakken met geld aan uit te geven voordat je weet of dit wel echt jouw ding is? Probeer dan de Hario V60 methode. De Hario V60 dripper is een betaalbaar ontwerp en makkelijk in gebruik. In deze blog delen wij een simpele handleiding voor hoe je de lekkerste V60 filterkoffie maakt.

Hario is een Japans merk, maar wereldwijd enorm populair! Ik kan wel zeggen dat het in de koffiewereld echt één van de grootste namen is… De Hario V60 heeft het stukje 60 uit z’n naam te danken aan de hoek van 60 graden in de kegelvormige dripper. De geribbelde randjes aan de binnenkant dragen bij aan optimale extractie, doordat het een kleine draaiende beweging veroorzaakt als het water door het V60 filter naar beneden zakt. Kortom, een simpel apparaat om heerlijke filterkoffie mee te zetten. 

De Hario V60 Clear Dripper is van kunststof en is gemaakt van voedselveilig poli-carbonaat en BPA-vrij. Ook niet geheel onbelangrijk uiteraard... Met de 02 versie zet je 1 tot 4 kopjes koffie. De dripper is robuust, duurzaam en vaatwasserbestendig!

De echte nerds (lees: Marvin) kunnen hééél ver gaan met precisie elementen zoals maalgraad, watertemperatuur, doorlooptijd en andere accessoires (zoals de Hario drip ketel, de Hario drip weegschaal en prachtige design opvangpotjes). Maar het mooie aan deze methode is dat jij zelf bepaalt hoe ver je gaat! Je kan het zo simpel houden als je zelf wilt. Binnen Hoornse koffiebranderij Zwarte Roes is het in ieder geval een grote hit!

Hario V60 recept

Benodigdheden

Optioneel (wel aan te raden)

 • Een weegschaal
 • Een timer
 • Een thermometer

Stappen

1. Kook een ruime hoeveelheid water. Laat het water na het koken 1-2 minuten afkoelen zodat het water niet te heet als je het opschenkt. Het moet zo’n 92-94 graden zijn.

2. Maal de koffie vers voor het zetten. Als je nog op zoek bent naar een geschikte molen is de Hario Skerton een fijne optie omdat je er zelf gemakkelijk de maalgraad mee kan instellen.

   • Gebruik een maalgraad die ergens tussen de snelfilter en French Press maling ligt. Het wordt ook wel vergeleken met de fijnheid van zand. Zegt dat je wat? Anders is het enige wat ik je kan adviseren: experimenteer en proef! 
    - Als de koffie te snel doorloopt, maal het dan iets fijner. 
    - Als de koffie te langzaam doorloopt, maal het dan wat grover.
   • Ook de hoeveelheid koffie hangt echt af van je eigen voorkeur. Je kan beginnen met bijvoorbeeld 7 gram gemalen koffie per 100 gram water.

3. Zet de Hario V60 dripper op je kopje of koffiekannetje, en zet het speciale papieren V60 filter in de Hario V60 dripper. Spoel deze door met het gekookte water. Schud dit een beetje rond zodat je kopje of koffiekannetje wat warmer wordt. Giet dit water er weer uit.

4. Als je een weegschaal gebruikt: zet alles op de weegschaal en ‘tarreer’ de weegschaal op 0. Doe de gemalen koffie in het filter en schenkt eerst een klein beetje water op in cirkeltjes van binnen naar buiten (ongeveer 50 gram) en laat het ‘bloomen’. Als het is uit-gebubbeld, na ongeveer 30 seconden, giet dan de rest van het water heel rustig in cirkeltjes op. Voor een perfecte extractie zou dit ongeveer 2-3 minuten mogen duren, maar dit is helemaal afhankelijk van hoeveelheden en maalgraad. Als het te snel is doorgelopen zal het zuur smaken, dus ga lekker aan de slag met je experiment en finetune je eigen recept voor perfectie!

Drink-smakelijk!

En zoals altijd in onze koffie instructies, als je liever een filmpje bekijkt check dan even onderstaand filmpje (verhoudingen kunnen afwijken):

Zelf de Hario V60 kopen voor thuis? Wij adviseren je graag!


Laat een reactie achter