De lekkerste koffie zetten met een halfautomaat espressomachine!

Koffie zetten is best een kunstje. Zelfs met de allerbeste koffiebonen die er te krijgen zijn kan je het voor elkaar krijgen om je kopje koffie flink te verkloten (sorry). Zonde dus! Door middel van de tips in deze blog, en wat oefening, ben jij binnen no time een pro barista! 

halfautomaat koffiemachine

Als jij thuis ook zo'n interessant-ogende espressomachine hebt staan weet je vast wat ik bedoel... Misschien ben je al aardig op weg richting het zetten van een goede espresso, of je bent nog een beginner en hebt echt nog geen idee waar te beginnen. In beide gevallen is het het waard zijn om de tips uit deze blog te overwegen!

Koffie malen

Bij een halfautomaat espressomachine gaat het er dus om dat de koffiemolen niet is ingebouwd. Dit kan je ervaren als een extra gedoe, maar hierdoor heb je wel veel meer invloed op de maalgraad. Ervaringsdeskundigen beweren dat de koffiemolen belangrijker is dan de espressomachine. Ik ben het daar helemaal mee eens en schreef al eerder een blog over het malen van koffie, en over de maalgraad bij een volautomaat koffiemachine

Mocht je advies willen over een geschikte koffiemolen kun je altijd even een e-mailtje aan ons richten! 

gemalen koffie

De ideale maalgraad verschilt per koffiesoort. Dit is dan ook altijd een kwestie van even uitproberen, proeven en bijstellen. Wij hanteren zelf altijd een espresso-maalgraad, omdat je hiermee veel koffiesoorten kan zetten. Voor lungo's heb je een andere maalgraad nodig.

Net als bij het instellen van een volautomaat koffiemachine gelden de volgende richtlijnen:

  • smaakt je koffie te waterig of te zurig: dan mag de maalgraad een stukje fijner.
  • smaakt je koffie te bitter of geconcentreerd: dan mag de maalgraad een stukje grover. 

Met koffiebonen van Zwarte Roes is de hoeveelheid koffie voor een dubbele shot ongeveer 18 gram voor  Uiteraard is dit ook afhankelijk van smaak, maar met deze hoeveelheid krijg je met de juiste maling en de juiste doorlooptijd vaak de beste espresso shot!

Watertemperatuur

Naast de maling zijn nog meer elementen van belang voor het zetten van de perfecte espresso. Zo ook de temperatuur van het water. Nu zullen de meeste halfautomaat espressomachines, voor thuis, geen instelbare watertemperatuur hebben, maar het is eigenlijk al snel TE heet.

Om dit te voorkomen laten barista's vaak het water van de halfautomaat espressomachine even lopen voordat ze de piston met gemalen koffie erin zetten. Dan kan het heetste water er even uit lopen en verbrandt de koffie niet. Koffie die te heet is zal bitterder smaken dan koffie die wordt gezet met water van ongeveer 92-96 graden. 

Koffie zetten 

Als je na het laten doorstromen van het water, de gevulde piston in je espressomachine zet moet je eigenlijk klaar zijn om meteen koffie te gaan zetten. Als je de piston met koffie te lang in het espresso apparaat laat zitten verbrandt de koffie namelijk alsnog. 

Zodra je de koffie "aan" zet, oftewel het knopje indrukt of de hendel omhoog haalt, start je je timer. Ergens tussen de 20 en 30 seconde is de internationale standaard - wij krijgen zelf vaak het beste resultaat bij 23-25 seconde vanaf het moment dat je de koffie "aan" zet. 

halfautomaat espressomachine

Overige tips

  • Verwarm je kopje voor door het van te voren op je espressomachine te zetten of door er even wat heet water in te laten staan en dit er vervolgens uit te gieten.
  • Zorg dat de gemalen koffie gelijkmatig in de piston wordt verspreid, en druk stevig aan (niet overdrijven) met een tamper.
  • Gebruik, indien mogelijk, water dat niet te hard en niet te zacht is. Zacht water (zoals Spa Blauw) bevat weinig mineralen en is net als koken zonder zout. Maar te hard water is ook weer niet wenselijk. Het verschilt per koffiesoort wat de ideale watersoort is om te gebruiken. Zelf gebruiken wij kraanwater met een filter, ook voor het behoud van onze machine! Over water later meer!

perfecte espresso

 

Denk je dat het allemaal onder de knie hebt? Bekijk dan eens onderstaand filmpje en kijk maar of je deze barista na kunt doen! ;-)


Geef een reactie